Search Free Mixtapes

úterý 19. února 2008

Reggae

Reggae je hudební styl, který se vyvinul na Jamajce v 60. letech. Reggae vychází ze Ska a zase z Reggae vychází spousta jiných hudebních žánrů např.: Dub a Dancehall. Totiž Ska se mísí s Americkými vlivy a přes Rocksteady se transformuje do Reggae. To je už velmi ovlivněno rastafariánstvím (náboženství chudinských čtvrtí). Rozdíl mezi Reggae a Ska je že Reggae je mnohem pomalejší. Reggae se obvykle hraje v čtyřdobém taktu. Hudbu tvoří bubny(one drop, rockers (Ukázka: Night Nurse od Gregoryho Isaacs) a steppers(Ukázka: Exodus od The Wailers)), basová kytara (Ukázka: Sun Is Shinning od Boba Marleyho), kytara udržující rytmus (Ukázka: Stir It Up od The Wailers), doprovodná kytara, piano, varhany(Ukázka: No Woman No Cry od Boba Marleyho&The Wailers) a někdy i lesní roh, kravské zvonce a různé šejkry. Reggae přesně určuje také typický zpěv. Text písní jsou většinou politicky nebo nábožensky zaměřené .

Reggae ve světě
Asi nejslavnější a nejpopulárnější persóna Reggae je Bob Marley. Narodil se roku 1945 a už v 16-ti začíná profesionálně zpívat a později účinkuje ve skupině The Wailers. Později se z něho stává hvězda celosvětového formátu. Od Boba Marleyho už zde bylo plno skladeb ale mám tu ještě jednu slavnou (Ukázka: Bad Boys). Další, sice méně známá persona je Peter Tosh, který byl spoluzakladatelem The Wailers(Ukázka: Legalize It), a aby jste si nemysleli že Reggae je vysloveně mužská záležitost tak tu mám ještě Gwen Stefani.

Reggae v Česku
V česku Reggae nepatří mezi nejrozšířenější, avšak stává se čím dál více oblíbenější. Nejslavnější česká Reggae skupina je Švihadlo (Ukázka: Jaro, Oči Otevřený), a ti existují už od roku 1984. Jejich příbuzná kapela Dub-o-Net hrající dub. Další známá kapela je kapela Urban Bushman . Ti se pohybují mezi styly reggae, dancehall a dub. Další českou kapelou která se pohybuje v této oblasti je(jsou) Confessions .Tato hudební skupina vychází ze stylu roots Reggae – což je hudba afrických černochů vyhoštěných na karibských ostrovech (Ukázka: Blessing). Třetí – zároveň asi nevyhledávanější podle internetového serveru seznam.cz je kapela Zion Squad (Ukázka: Brutalita). Kapela United Flavour je mezinárodní kapela působící v ČR. Jejich styl se pohybuje mezi reggae, R&B a Latino. Rozhodně stojí za pozornost . Toto zdaleka nejsou všechny české reggae kapely. Další kapely jsou např.: Mr. Cocoman & The Solid Vybez, Lion Taxi, Bug & Dub anebo Riddimshot. Stále se rodí nové a doufejme že reggae se v ČR stane stejně populární jako hudební styl ska.

Reggae Festivaly:
Kdyby jste se chtěli někdy podívat na reggae živě, tak se každoročně konají reggae festivaly. K světově nejznámějším patří Sunssplash v Ocho Rios na Jamajce a Sumfest v Montegu Bay také na Jamajce. Trochu blíže k nám jsou pak festivaly: Soča Reggae Riversplash ve Slovinsku, Notting hill Carnival v Británii a Uppsala Reggae Festival ve Švédsku.

Reggae Festivaly v ČR:
A ještě blížší jsou Reggae Ethnic Session a Časozběr Reggae v ČR, dále pak festivaly Pohodička, Reggae Meeting atd. Nový reggae/dancehall Real Beat Festival, který se odehrává poprvé 22.-23.6.2007 na hradě Točník se má zaměřit na hudební styly příbuzné reggae. Je to vůbec první reggae festival v zemi který se zaměřuje na mezinárodní line-up. Letos např. vystoupí světoznámý jamajský zpěvák Anthony B.

0 Comments:

 

Hentai Gay Porn