Search Free Mixtapes

neděle 16. prosince 2007

Busta Rhymes Životopis

Busta Rhymes přišel na svět svým rodičům s kořeny na Jamajce v roce 1972. Stalo se tomu v brooklynské čtvrti East Flatbush, odkud se o jedenáct let později přestěhoval na Long Island, kde také za pár let začal navštěvovat střední školu. Již v pubertálním věku se zhlédl v rapové hudbě a mezi jeho největší vzory v té době patřili kupříkladu Public Enemy či Eric B. & Rakim, žijící vlastně ve stejné části města jako mladý Busta. Se svými tremi spolužáky ze školy, jež si říkali Charlie Brown, Dinco D a Cut Monitor Milo, založil na konci osmdesátých let uskupení Leaders of the New School. Již jako náctiletí (Bustovi bylo v té době pouhých 17 let) se upisují Elektra Records, aby u nich v roce 1991 debutovali dnes již klasickým počinem "A Future Without a Past". O dva roky později o sobě ještě Leaders of the New School dávají vědět druhým albem, nesoucím název "T.I.M.E.", po němž už se však jejich cesty nadobro rozcházejí a Busta, vědom si svého potenciálu, se začíná zaměřovat na dráhu sólo umělce. Jako host se objevuje například na albech takových umělců, jako LL Cool J, Notorious Big, Craig Mack, či A Tribe Called Quest (v notoricky známé peckovici "Scenario") a pomaličku polehoučku si tím zvyšuje své renomé. To již se ale píše rok 1996, ve kterém na labelu Elektra se svou prvotinou "The Coming" Busta debutuje. Samotnému hlavnímu artistovi zde, kromě jeho domácí partičky Flipmode Squad, vypomáhají např. Redman či Q-Tip a o zajímavé hity (za všechny třeba šlágr "Woo Hah!! s hostujícím Rampage) ani zdaleka nouze není. Jen dodám, že se album stalo, co se týče prodejnosti, samozřejmě zlatým.
O rok později, přesněji v září 1997, přichází, předchozím úspěchem hodně namlsaný, Busta Rhymes znovu a světlo světa uzřívá jeho další deska "When Disaster Strikes...", na níž lze slyšet i P-Diddyho, Erykah Badu a samozřejmě také celý Flipmode Squad a která mimo jiné obsahovala několikero hitů typu "Turn It Up Fire It Up" (s motivem znělky bájného to seriálu Knigh Rider), "Put Your Hands Where My Eyes Could See" či "Rhymes Galore". Tolik produktivní období zakončuje Rhymes ani ne po roce, kdy vypouští svůj třetí kousek, jež nazývá "Entinction Level Event : The Final World Front", kde se po jeho boku mimo jiné objevují i Janet Jackson, Mystikal a dokonce Ozzy Osbourne! Jako komety na na albu zazářily pecky jako "Gimme Some More", "Party Is Goin' On Over Here" nebo "What The F**k You Want!!", díky nimž Bustův fejm rostl stále víc a víc. Mezi významnější momenty v Bustově hudební kariéře lze bezpochyby počítat i společné album "Imperial" se svou, již výše zmíněnou, partou Flipmode Squad, kterou tedy krom něj samotného ještě tvoří Rampage, Serious, Spliff Star, Lord Have Mercy, Baby Sham a Rah Digga, nebo třeba účast na celkem známé kompilačce "Violators". To se již pomalu ale jistě dostáváme do roku 2000, ve kterém Busta atakuje světové trhy se svým novým, v pořadí již čtvrtým, albem "Anarchy", obsahujíc kupříkladu šlágry jako "Salute Da Gods", "Enjoy Da Ride", "Get Out" ( s dětským refrénem alá Jay-Z) či "Ready For War". Jen pro úplnost doplním, že album, pod producentskou taktovkou takových osobností jako Swizz Beats, Jay Dee, Rockwilder či dj Scratch, na majku okořenili např. "věčně zamračení" M.O.P. či netopýři Raekwon s Ghostfacem.



Opět přibližně po roční periodě od poslední věci nás navštívil "neúnavný" Busta znovu, tentokráte s počinem "Genesis" (P.Diddy v prvním singlu), který je ale spíše než regulérní deskou takovým ohlednutím za dosavadní kariérou. Po ní se ještě objevuje kompilace "Turn It Up! The Very Best Of Busta Rhymes" (Rhino Records), jež jen předznamenává projekty příští. Ke koncii roku 2002 pak vychází Rhymesovi šestá deska, nazvaná "It Ain't Safe No More" (v titulní písni Mariah Carey), kterou mu svými býty obdělala ta samá parta co minule, a tak není žádným překvapením, když zde figurují jména Swizz Beatz, Dj Scratch či Neptunes. Samozřejmě když se bavíme o Bustu Rhymesovi, nemůžeme opomenout ani jeho herecku dráhu, která začala již v roce 1994, kdy na filmovém plátně debutoval ve snímku "Higher Learning". Do této doby stihl natočit už kolem desítky bijáků, z nichž mezi nejzajímavější asi patří kousky "Finding Forrester" (zahrál si po boku Seana Conneryho) a "Shaft", (pro změnu vedle Samuela L. Jacksona) oba natočené v roce 2000.

Discografie:
2003 Light Your Ass On Fire
2003 I Know What You Want
2003 Shorty (Put It On The Floor)
2002 It Ain't Safe No More...
2002 Make It Clap
2001 Genesis
2000 Anarchy [Edited]
2000 Anarchy
1998 Turn It Up/Fire It Up
1998 Extinction Level Event: The Final World Front [Edited]
1998 Extinction Level Event: The Final World Front
1997 What's It Gonna Be
1997 When Disaster Strikes [Edited]
1997 When Disaster Strikes
1996 It's A Party
1996 The Coming [Edited]
1996 Woo-Hah!!! Got You All...
1996 Woo-Hah!!! Got You All In Check
1996 The Coming




0 Comments:

 

Hentai Gay Porn