Search Free Mixtapes

sobota 15. prosince 2007

Dr.Dre Životopis


Andre Young (* 18. února 1965 v Los Angeles v Kalifornii), známý jako Dr. Dre, je jedním z průkopníků současné hip-hopové kultury a gangsta rapu.


Kariéra


Dr. Dre začal svoji kariéru jako člen skupiny The World Class Wreckin' Cru v první polovině osmdesátých let. V roce 1986 stáli Dr. Dre a další člen World Class Wreckin' Cru DJ Yella u zrodu skupiny N.W.A, velmi úspěsné a kontroverzní skupiny, která víceméně definovala pojem gangsta rap. Dr. Dre dosáhl s NWA velkého úspěchu, ale na vrcholu popularity v roce 1991 skupinu opustil, aby založil nahrávací společnost Death Row Records s Sugem Knightem.
Dr. Dre vydal svůj první sólový singl „Deep Cover“ na jaře roku 1992. Tahle nahrávka byla nejen debutem jeho G funk stylu, ale i počátkem spolupráce s rapperem Snoop Doggy Dogg (později známý pouze jako Snoop Dogg). Ten se poprvé objevil na debutovém albu Dr. Dre The Chronic v roce 1992, na kterém dostal stejný prostor jako Dr. Dre. Z alba se díky singlu „Nuthin' But a 'G' Thang“ stal multi-platinový trhák. V podstatě nebylo možné zaslechnout hip-hop, který by neovlivnil Dr. Dre a jeho patentovaný G funk.
Následující rok produkoval Dr. Dre Snoop Doggovo první album Doggystyle, které se neslo v podobném duchu jako jeho vlastní hudba. Doggystyle dosáhlo obrovského úspěchu a bylo prvním debutovým albem, které se dostalo na první příčku v hodnocení amerického hudebního časopisu Billboard magazine.
V roce 1996 napomohla skladba „California Love“, produkt spolupráce s umělcem patřícím pod Death Row Records Tupacem Shakurem, dalšímu upevnění pozice Death Row Records a Dr. Dre v hudebním průmyslu. Ke konci roku ale vzala popularita Death Row Records za své po smrti Tupaca Shakura a obviněních vznesených proti Suge Knightovi. Dr. Dre předvídavě Death Row Records opustil a založil vlastní vydavatelství Aftermath Entertainment. Na albu Dr. Dre Presents … The Aftermath, vydaném na konci roku, se objevily skladby od nových umělců, kteří se přidali do Aftermath, a také skladba „Been There, Done That“, která byla míněna jako symbolická rozlučka s gangsta rapem a Dr. Dre v ní naznačoval přechod k jiné oblasti hudby i životního stylu.
V roce 1997 podepsal Dr. Dre smlouvu se slibným začínajícím rapperem Eminemem a produkoval jeho kontroverzní album The Slim Shady LP v roce 1999, které následovalo ještě kontroverznější a úspěšnější album The Marshall Mathers LP v roce 2000, na kterém už měl Dr. Dre menší podíl. V době vydání The Eminem Show v roce 2002 si už Eminem produkoval většinu hudby sám.



V roce 1999 Dr. Dre vydal své druhé sólové album 2001 (někdy také nazýváno Dr. Dre: 2001 nebo Chronic 2001: No Seeds). Stejne jako předtím se na albu objevilo množství jiných rapperů jako Hittman, Snoop Dogg a Eminem. Album bylo velice úspěšné a dokázalo tak pravdivost v něm obsažených textů, ve kterých stojí, že s Dr. Dre je stále potřeba počítat, i přes nedostatek nahrávek v minulých letech. Album se vydalo novým hudebním směrem, charakterizovaným vysoko posazeným pianem a smyčcovými melodiemi na pozadí bohaté a hluboké basové linky.
V roce 2003 Dr. Dre a Eminem produkovali debutové album rappera 50 Cent, Get Rich or Die Tryin', ze kterého pochází i úspěšný singl „In Da Club“.
Album Detox, údajně poslední sólové album Dr. Dre, bylo plánováno na rok 2004. Projekt bylo určitou dobu označován za zrušený, protože se Dr. Dre rozhodl věnovat své úsilí na produkci nahrávek ostatních umělců vydavatelství Aftermath (Eminem, 50 Cent, Eve, The Game a Busta Rhymes). Nicméně v listopadu 2004 Dr. Dre a Interscope Records potvrdili, že na Detox se stále pracuje a vydání je naplánováno na podzim 2005. Eminem se na svém posledním albu Encore ve stejnojmenné skladbě, ve které účinkuje i Dr. Dre, o Detox zmiňuje - prý Dr. Dre „donutí“ album udělat.


Nahrávky



S NWA



  • N.W.A and the Posse, Ruthless, 1987.


  • Straight Outta Compton, Ruthless, 1988.


  • 100 Miles and Runnin' , Ruthless, 1990.


  • Niggaz4life, Ruthless, 1991.

Sólové



  • The Chronic, Death Row, 1992.


  • Dr. Dre Presents…The Aftermath, Aftermath, 1996.


  • 2001, Aftermath, 1999.


  • Detox, Aftermath, 2007?.

0 Comments:

 

Hentai Gay Porn